Palkkalaskuri on maksuton ja helppokäyttöinen palkanlaskentaohjelma, joka sopii yritysten, yhdistysten ja kotitalouksien tarpeisiin. Hoida palkanlaskenta nopeasti ja vaivattomasti yhdellä työkalulla.
Työnantajan maksettavaksi jää lisäksi eläkevakuutus ja mahdollisesti kertyvä lomapalkka. Palkkalaskuri ei tallenna tietoja. Palkanlaskijan kannattaa tutustua alan voimassaolevaan työehtosopimukseen, sillä niissä voi olla yleissitovia määräyksiä.
Palkanlaskenta on olennainen osa yrityksen taloushallintoa, ja se edellyttää tarkkaa tietämystä työnantajan ja työntekijän velvoitteista. Palkanlaskijan tehtäviin kuuluu muun muassa palkkojen laskeminen, ennakonpidätysten ja sosiaalivakuutusmaksujen huomioiminen sekä työaikalainsäädännön noudattaminen. On tärkeää pysyä ajan tasalla lakimuutoksista ja viranomaisohjeista, jotta palkanlaskenta sujuu moitteettomasti.
Työnantajamaksut, kuten TyEL-maksut, työttömyysvakuutusmaksut ja työterveyshuoltokustannukset, muodostavat merkittävän osan palkanlaskennan prosessista. Myös lomapalkkojen, lomakorvausten ja mahdollisten lisien, kuten ylityö- ja iltalisien, laskeminen kuuluu palkanlaskijan vastuulle.
Palkanlaskennassa käytetään usein palkkahallinnon ohjelmistoja, jotka automatisoivat monia vaiheita, kuten palkkalaskelmien luontia, maksutietojen siirtämistä ja raportointia. Hyvä ohjelmisto auttaa vähentämään virheiden mahdollisuutta ja säästää aikaa. On kuitenkin tärkeää, että palkanlaskija ymmärtää perusasiat, kuten bruttopalkan, nettopalkan ja vähennysten erot.
Palkanlaskennassa korostuvat myös oikea-aikaisuus ja tarkkuus. Palkkojen maksaminen myöhässä voi aiheuttaa tyytymättömyyttä työntekijöiden keskuudessa ja johtaa jopa sopimusrikkomuksiin. Siksi hyvin järjestetty ja täsmällinen palkanlaskentaprosessi on yritykselle tärkeä kilpailuetu.
Kannattaa muistaa, että alan voimassaolevat lait, kuten työaikalaki, vuosilomalaki ja työsopimuslaki, muodostavat palkanlaskennan perustan. Lisäksi toimialakohtaiset työehtosopimukset määrittelevät usein tarkemmat ehdot, kuten palkankorotukset, työaikalisät ja erityiset työsuhde-edut.
TyEL-vakuutus pitää ottaa työntekijälle, jos maksettu palkka ylittää kuukausikohtaisen alarajan, vuonna 2025 alaraja on 70,08 € kuukaudessa.
Palkkalaskurin käyttö palkanlaskennassa vaatii perustiedot palkanlaskennan periaatteista ja voimassa olevista säädöksistä. On tärkeää ymmärtää esimerkiksi ennakonpidätykset, työnantajamaksut sekä työehtosopimusten vaikutukset palkkoihin. Jos olet epävarma laskennan oikeellisuudesta tai tarvitset apua monimutkaisissa tilanteissa, kannattaa kääntyä alan ammattilaisen, kuten tilitoimiston tai palkanlaskennan asiantuntijan, puoleen. Oikein hoidettu palkanlaskenta ei ainoastaan takaa lainmukaisuutta, vaan myös vahvistaa työntekijöiden tyytyväisyyttä ja luottamusta.
* TyEL vakuuttamisvelvollisuuden päättyminen riippuu työntekijän syntymävuodesta:
1957 ja aikaisemmin syntyneillä vakuuttamisen yläikäraja on 68 vuotta
1958-1961 syntyneillä ikäraja on 69 vuotta
1962 ja sen jälkeen syntyneillä ikäraja on 70 vuotta.
TyEL vuodet päivitettu 7.1.2025.
Lähde:
Eläketurvakeskus
Verotilin maksupäivät v. 2025, katso: Verotilin maksupäivät 2025 .
Tänään on lauantaina 18. tammikuuta 2025 ja hyvä päivä laskea palkkoja.
Reittiopas Helsinki Pääkaupunkiseudun reittiopas |
PALKKA LASKURI 2025 | PALKANLASKENTA | NETISSÄ | ENNAKONPIDÄTYS 2025 | SAIRAUSVAKUUTUSMAKSU 2025
LASKE PALKKA 2025 | ILMAINEN PALKANLASKENTAOHJELMA NETISSÄ | HELPOSTI
PALKKALASKURI 2025 | PALKANLASKENTA NETISSÄ | ENNAKONPIDÄTYS